blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
  • μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • λίγο κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 ποτήρι μαυροδάφνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το μοσχάρι για να το ξαφρίσουμε και στη συνέχεια το σουρώνουμε
  • Σ’ ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα μανιτάρια και τα καρότα
  • Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα ή στη χύτρα και το τσιγαρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σβήνουμε με το ξηρό κόκκινο κρασί. Ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστούν οι αλκοόλες
  • Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε προαιρετικά ένα κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο. Προθέτουμε νερό να καλύπτει σχεδόν το φαγητό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας ή στην χύτρα για 20’
  • Αν μαγειρεύουμε σε χύτρα, δένουμε τη σάλτσα στο τέλος με λίγο κορν φλάουερ
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. μοσχαράκι σε κομμάτια
  • 2 κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα στα έξι)
  • 8 κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 500 ml λευκό κρασί
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Σοτάρετε ελαφρά το κρέας στο λάδι και το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι
  • Αφού ροδίσει, προσθέτετε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο
  • Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε 2 ποτήρια νερό και αφήνετε να σιγοβράσει
  • Σε τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά προσέχοντάς τη συνεχώς και μόλις λιώσει, ρίχνετε το βούτυρο και τα κυδώνια, τα οποία ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν
  • Σβήνετε με κονιάκ, προσθέτετε τα κάστανα, αλάτι, πιπέρι και το ζουμί από το μοσχάρι

 

·  Αφήνετε το φαγητό σε δυνατή φωτιά  μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια και προσθέτετε το κρέας

29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. - 1000 γρ. βοδινό κρέας για κατσαρόλα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα σε μισές ροδέλες
  • 6-7 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 6-7 κεφαλάκια κάπαρη
  • 3-4 κομμένες αγκινάρες σε τέταρτα
  • 10 miniμανιτάρια ή 5-6 μεγάλα κομμένα
  • 10 σπόρια κόλιανδρο σπασμένα
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. κάρυ
  • 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. μουστάρδα

 

Eκτέλεση

  • Ξεπλένουμε το κρέας και το κόβουμε κατά προτίμηση σε κύβους
  • Το τοποθετούμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει αρκετά (2-3 δάκτυλα πάνω από το κρέας)
  • Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χύτρα για περίπου 20’-30’ (στην κατσαρόλα θα χρειαστεί σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο)
  • Με κουτάλα βγάζουμε όλο το κρέας σε σουρωτήρι και το στραγγίζουμε πολύ καλά
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ξεχωριστά
  • Μέσα στον ζωμό ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και τον φυλάσσουμε
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα ή στην προηγούμενη, αφού πρώτα την έχουμε πλύνει, βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει λίγο, τοποθετούμε το κρέας (προσοχή να μην έχει υγρά)
  • Όταν το κρέας ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε τα καρότα, τις αγκινάρες, την κάππαρη, τις ελιές, τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10’
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον φυλαγμένο ζωμό, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το κάρυ και τη φλούδα από το λεμόνι (για μυρωδιά τη βάζουμε ολόκληρη, όχι τριμμένη), αλάτι (με προσοχή, γιατί βάλαμε και κύβο), πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30’-40’ ακόμα, ώσπου το κρέας να γίνει τρυφερό και ο ζωμός να μειωθεί περίπου στο μισό και να συμπυκνωθεί
  • 10’ πριν το τέλος, για να μην πικρίσει αν τη βάλουμε εξ αρχής, ρίχνουμε τη ρίγανη
  • Με μια κουτάλα ξαναβγάζουμε όλα τα υλικά αφήνοντας το ζουμί με λίγα απ' τα λαχανικά, τα οποία και πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με το μπλέντερ
  • Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό από το λεμόνι (όχι όμως όλο, για να μπορούμε να το ελέγξουμε ώστε να μη βγει ξινό), τη 1 κ.σ. κορν φλάουρ (σε περίπτωση που η πυκνότητα της σάλτσας δεν είναι η επιθυμητή, διαλύουμε και τη δεύτερη σε λίγο από τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και στη συνέχεια την προσθέτουμε στο μπολ) και τη μουστάρδα
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει αρκετά

·  Στη συνέχεια ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά που είχαμε ξεχωρίσει, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά