blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 ολόκληρο ή μισό στήθος αρνιού (ό,τι προτιμάει ο καθένας)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 1 μεγάλη χούφτα κιμά
  • ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)
  • βούτυρο φρέσκο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • άνηθο (ξερό ή φρέσκο)

 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά το αρνάκι, τη συκωταριά και την ψιλοκόβουμε
  • Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά, τη σοτάρουμε λίγο μαζί με το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά αλάτι, πιπέρι και άνηθο
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρυζάκι (αφού το έχουμε πλύνει καλά) και συμπληρώνουμε μια μεγάλη φλιτζάνα νερό
  • Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει
  • Αλείφουμε το αρνί μέσα και έξω με φρέσκο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά
  • Γεμίζουμε το αρνί και το ράβουμε για να μη χυθεί η γέμιση
  • Ψήνουμε κατά προτίμηση σε γάστρα για 2-2,5 ώρες στους 180°C.
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. αρνάκι από μπούτι κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 700 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 175 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.σ. ξερό
  • 25 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 25 γρ. αμύγδαλα φιλέ

 

Εκτελέση

  • Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το αρνάκι και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3’ - 4’, μέχρι να ροδίσει καλά
  • Αφαιρέστε το κρέας, μειώστε τη θερμοκρασία, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 5’ μέχρι να μαλακώσουν
  • Δυναμώστε πάλι τη φωτιά, βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι και ανακατέψτε. Προσθέστε τότε το ζωμό κοτόπουλου, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, την κανέλα και αλατοπιπερώστε
  • Αφήστε το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε να ψηθεί για 1 ώρα
  • Προσθέστε τότε τα βερίκοκα κομμένα στα δύο, τον μισό δυόσμο και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα 30’, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει
  • Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε
  • Σερβίρετε στα πιάτα πασπαλίζοντας με φιλέ αμύγδαλου και λίγο δυόσμο
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό αρνάκι (μπούτι ή σπάλα)
  • 1 κιλό καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κεφαλάκι σκόρδο με την φλούδα του
  • αλάτι
  • μια χούφτα σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
  • 2 ποτήρια λάδι

 

Εκτέλεση

  1. Το φαγητό αυτό γίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Αρχικά βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το κρέας. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα ζουμάκια που θα βγάλει και να τσιγαριστεί
  2. Έπειτα ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα τριμμένα ή κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, τα αφήνουμε να μαραθούν και ανακατεύουμε
  4. Ρίχνουμε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας αρκετά. Αφήνουμε να πάρει βράση και βάζουμε λίγο λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και τις σταφίδες και αφήνουμε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει
  5. Αφού μαλακώσει το κρέας, βγάζουμε το σκόρδο και το βάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το ρύζι από πάνω χωρίς όμως να ανακατέψουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι, ρίχνουμε επιπλέον αλάτι (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), ανακατεύουμε ελάχιστα μόνο το ρύζι για να πάει το αλάτι παντού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να γίνει μέχρι να απορροφηθεί το νεράκι
  6. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθεί το ρύζι με τα καρότα και το κρέας και βάζουμε και το σκορδάκι που βρασμένο τρώγεται και είναι υπέροχο