blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

 Υλικά για 6 άτομα

  •   4 κ.σ. ελαιόλαδο
  •   2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  •   1,5 κιλό αρνί (μπροστινό) κομμένο σε μικρά κομμάτια
  •   3 ντομάτες σε κυβάκια ή 1 φλ.τσ. ψιλοκομμένο ντοματάκι κονσέρβας
  •   4 μεγάλα καρότα
  •   2 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών
  •   1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το κάρυ:

  • 3-4 φασολάκια κάρδαμο
  • 1 κ.γ. γερό κόλιανδρο
  • 3 ξυλάκια κανέλα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο ακοπάνιστο
  • 1-2 κ.γ. ξερή κόκκινη πιπεριά
  • 4 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά

 

Εκτέλεση

  •   Σε απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε όλα τα καρυκεύματα. Σκεπάστε και αφήστε για 1' μέχρι να κάψουν και να βγάλουν το άρωμά τους. Βάλτε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1-2'
  •   Προσθέστε το αρνάκι και σοτάρετε καλά. Σβήστε με τη ντομάτα και προσθέστε τα καρότα κομμένα στη μέση, κατά μήκος και μετά σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε το ζωμό λαχανικών ο οποίος θα πρέπει να τα σκεπάζει και προσθέστε αλάτι. Αν χρειαστεί και λίγο νερό
  •   Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 1 με 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει ωραία η σάλτσα
  •   Προσθέστε φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και βράστε για ακόμη 5΄. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση βάζοντας αλάτι ή καυτερή πιπεριά
  •   Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι με σαφράν και αρακά σοτέ
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

 

Υλικά για 4 άτομα

  •   60 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες (ή κουκουνάρι)
  •   1 κ.σ. ελαιόλαδο
  •   1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  •   σποράκια από 2 ανοιγμένα λουβιά καρδάψωμο κοπανισμένα
  •   1 μασουράκι κανέλα σπασμένο στα δύο
  •   500 γρ. καθαρό κρέας από σπάλα αρνιού κομμένο σε κυβάκια
  •   250 γρ. ρύζι μπασμάτι
  •   1 κύβος λαχανικών + 500 ml νερό (ή 500 ml ζωμό από αρνάκι)
  •   12 αποξηραμένα βερίκοκα
  •   1 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα φύλλα δυόσμου

 

Εκτέλεση

  1. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια σ’ ένα βαθύ τηγάνι
  2. Τα βγάζουμε και ζεσταίνουμε το λάδι στο ίδιο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με την κανέλα και το κάρδαμο ώσπου να μαραθεί
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το αρνάκι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σοτάροντας για ακόμη 1'
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι το βραστό νερό με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 12', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να πιεί τον ζωμό
  5. Αναμειγνύουμε τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και τα πασπαλίζουμε με δυόσμο
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  •   1/3 φλ.τσ. αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα
  •   2-2,5 κιλά αρνί μπούτι
  •   2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  •   2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
  •   1 πρέζα σαφράν
  •   αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •   1+1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
  •   1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  •   1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
  •   μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  •   1 φλ.τσ. βερίκοκα ξερά
  •   1 φλ.τσ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  •   1 κ.σ. μέλι

 

Εκτέλεση

  •   Σε ρηχό τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (7' περίπου σε χαμηλή φωτιά) και τα βγάζουμε σ’ ένα πιάτο να κρυώσουν
  •   Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και αφαιρούμε το πολύ λίπος. Φυλάμε τα κόκαλα. Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και σοτάρουμε σε 1 κ.σ. λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (2 τηγανιές), για να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητό και βάζουμε τα κόκαλα να σοταριστούν για 10'-15' (προαιρετικά). Έπειτα τα βγάζουμε στο πιάτο με το κρέας
  •   Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 κ.σ. λάδι
  •   Προσθέτουμε το κρέας και τα κόκαλα με τους χυμούς που έχουν βγάλει στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σαφράν, αλάτι, πιπέρι και το κρασί
  •   Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πότε - πότε μέχρι να μαλακώσει το κρέας
  •   Με τσιμπίδα βγάζουμε τα κόκαλα και το κρέας. Στη συνέχεια βγάζουμε από τα κόκαλα όσο κρέας έχει μείνει και τα πετάμε
  •   Βράζουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα ξερά βερίκοκα και τα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 10' περίπου ανακατεύοντας 1-2 φορές
  •   Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε
  •   Προσθέτουμε το κρέας και βράζουμε για 5'

·  Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και συνοδεύουμε με κους-κους ή πολέντα