blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα χοντροκομμένα
  • 1 κουτάκι μπύρας
  • 1/2 κιλό πατάτες για φούρνο ή 4 φλιτζάνια ρύζι Μπασμάτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ

 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις)
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, το ροδίζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Τo αφήνουμε περίπου 7’-8’ από την κάθε πλευρά. Αποφεύγουμε να το γυρνάμε με πιρούνι, για να μην το τρυπήσουμε και χάσει όλα του τα υγρά
  • Το βγάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο στη γάστρα
  • Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και το κρεμμύδι για 5’ και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τη δάφνη
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπύρα και τ' αφήνουμε να πάρουν μια βράση
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα στη γάστρα με το κρέας και το ψήνουμε για 2,5 ώρες
  • Αφού ψηθεί, βγάζουμε το κρέας και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο
  • Βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για περίπου 8’
  • Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες φούρνου
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 κιλό μοσχαράκι σε φέτες
  • 1 ολόκληρο πράσο
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι κομμένο σε φαρδιές λωρίδες
  • 1 πατάτα μεγάλη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα βασιλικό, αποξηραμένο ή φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 2 ποτήρια του κρασιού λάδι
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 1 κύβο βοδινού
  • 2 ποτήρια νερό

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε αποβραδίς σ’ ένα μπολ το μοσχάρι και προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, βασιλικό, τις δύο σκελίδες σκόρδου, τον κύβο βοδινού πολτοποιημένο, 1 κύβο λαχανικών, το ένα ποτήρι λαδιού και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο, ώστε τα μπαχαρικά να βγάλουν όλα τους τα αρώματα και το κρέας να γίνει πολύ μαλακό
  2. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το μπολ με το μοσχάρι από το ψυγείο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα και όταν έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία, τοποθετούμε μέσα το κρέας μαζί με το λάδι και τα μπαχαρικά που βρίσκονται στο μπολ
  3. Αφού το κρέας πάρει χρώμα ομοιόμορφα, προσθέτουμε τις πατάτες και μετά από 3’ το κρεμμύδι, το πράσο (το οποίο έχουμε ήδη κόψει σε λεπτές λωρίδες) και ένα ποτήρι νερό
  4. Όταν πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών, τον χυμό πορτοκαλιού και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμη, για να εξατμιστεί η οξύτητα του πορτοκαλιού
  5. Κλείνουμε τη χύτρα και όταν σηκωθεί η βαλβίδα της, βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε για λίγο στο μάτι μέχρι να δέσει η σάλτσα 
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
  • 1.150 γρ. μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
  • 1 ντοματοπελτέ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4 μπαχάρια
  • 3 ντομάτες μικρές, κομμένες σε ροδέλες για την επικάλυψη στο τέλος
  • 1/2 κούπα αλμυρό τυρί τριμμένο
  • 1 λίτρο ζεστό νερό

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτω το κρέας κομμένο σε μερίδες
  2. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα, ενσωματώνω τον ντοματοπελτέ, όλα τα μπαχαρικά, προσθέτω το ζεστό νερό και το αφήνω να βράσει για 1 ώρα και 15’ σε μέτρια φωτιά
  3. Στο μεταξύ προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C και όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τοποθετώ προσεκτικά σ’ ένα ταψί. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο επιπλέον νερό για το κριθαράκι
  4. Το τοποθετώ στον φούρνο και όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει ελαφρώς, προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω ώστε να πάει παντού. Όταν περάσουν 10’, καλύπτω το φαγητό με τις ροδέλες από τη ντομάτα και πασπαλίζω με το τυράκι
  5. Ψήνω για ακόμη 5’