blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. - 1000 γρ. βοδινό κρέας για κατσαρόλα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα σε μισές ροδέλες
  • 6-7 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 6-7 κεφαλάκια κάπαρη
  • 3-4 κομμένες αγκινάρες σε τέταρτα
  • 10 miniμανιτάρια ή 5-6 μεγάλα κομμένα
  • 10 σπόρια κόλιανδρο σπασμένα
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. κάρυ
  • 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. μουστάρδα

 

Eκτέλεση

  • Ξεπλένουμε το κρέας και το κόβουμε κατά προτίμηση σε κύβους
  • Το τοποθετούμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει αρκετά (2-3 δάκτυλα πάνω από το κρέας)
  • Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χύτρα για περίπου 20’-30’ (στην κατσαρόλα θα χρειαστεί σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο)
  • Με κουτάλα βγάζουμε όλο το κρέας σε σουρωτήρι και το στραγγίζουμε πολύ καλά
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ξεχωριστά
  • Μέσα στον ζωμό ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και τον φυλάσσουμε
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα ή στην προηγούμενη, αφού πρώτα την έχουμε πλύνει, βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει λίγο, τοποθετούμε το κρέας (προσοχή να μην έχει υγρά)
  • Όταν το κρέας ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε τα καρότα, τις αγκινάρες, την κάππαρη, τις ελιές, τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10’
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον φυλαγμένο ζωμό, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το κάρυ και τη φλούδα από το λεμόνι (για μυρωδιά τη βάζουμε ολόκληρη, όχι τριμμένη), αλάτι (με προσοχή, γιατί βάλαμε και κύβο), πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30’-40’ ακόμα, ώσπου το κρέας να γίνει τρυφερό και ο ζωμός να μειωθεί περίπου στο μισό και να συμπυκνωθεί
  • 10’ πριν το τέλος, για να μην πικρίσει αν τη βάλουμε εξ αρχής, ρίχνουμε τη ρίγανη
  • Με μια κουτάλα ξαναβγάζουμε όλα τα υλικά αφήνοντας το ζουμί με λίγα απ' τα λαχανικά, τα οποία και πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με το μπλέντερ
  • Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό από το λεμόνι (όχι όμως όλο, για να μπορούμε να το ελέγξουμε ώστε να μη βγει ξινό), τη 1 κ.σ. κορν φλάουρ (σε περίπτωση που η πυκνότητα της σάλτσας δεν είναι η επιθυμητή, διαλύουμε και τη δεύτερη σε λίγο από τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και στη συνέχεια την προσθέτουμε στο μπολ) και τη μουστάρδα
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει αρκετά

·  Στη συνέχεια ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά που είχαμε ξεχωρίσει, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά

29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  • 1,5 κιλό μοσχάρι
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • λίγο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • λίγη κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο
  • λίγο ξερό βασιλικό
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. φέτα
  • λίγο γάλα
  • αλάτι

 

 Εκτέλεση

  • Βράζουμε το μοσχάρι για να μαλακώσει πολύ καλά, αφού το έχουμε κόψει πρώτα σε μερίδες
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές και ρίχνουμε το κρέας ίσα-ίσα να σοτιριστεί
  • Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας (αν έχουμε φρέσκες ντομάτες να τρίψουμε ακόμα καλύτερα) και τα μυρωδικά και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν διαλυθεί το μοσχαράκι δεν πειράζει)
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες και τις βράζουμε. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το τυρί, τις βρασμένες πατάτες, το γάλα και λίγο αλάτι (γιατί έχει η φέτα). Χτυπάμε με το μίξερ καλά τις πατάτες μέχρι να γίνουν πουρές και προσθέτουμε λίγο από το νερό που είχαμε βράσει το κρέας, για να γίνει πιο αφράτος
  • Σ’ ένα πυρέξ βάζουμε το κρέας με τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και το κόβουμε σε κομμάτια για να το απλώσουμε καλά

·  Βάζουμε τον πουρέ πάνω από το κρέας και το σκεπάζουμε καλά να μην έχει κενά. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο της σάλτσας και το ψήνουμε στον φούρνο στους 250°C για περίπου 15΄

29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό σκαλοπίνια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 2 κονσέρβες μανιτάρια ολόκληρα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 5 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο λιγκουίνι

 

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο καλαμποκέλαιο μέχρι να ροδίσουν
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι, το ανακατεύουμε ώσπου να πάρει και αυτό χρώμα και ρίχνουμε το πιπέρι
  3. Προσθέτουμε αρκετή ποσότητα χλιαρού νερού (όχι κρύο, για να μη σφίξει το κρέας) και το αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει αρκετά
  4. Κόβουμε στη μέση τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στο κρέας. Τα αφήνουμε ακόμα 20’ περίπου να μαγειρευτούν, μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει εντελώς, αλλά όχι να λιώσει
  5. Αλατίζουμε το φαγητό, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
  6. Δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουρ ή αλεύρι, εφόσον επιθυμούμε πιο πηχτό αποτέλεσμα και τ’ αφήνουμε όλα να πάρουν μία ακόμη βράση σε χαμηλή φωτιά για να δέσουν τα υλικά
  7. Συνοδεύουμε με λιγκουίνι που δεν έχουμε βουτυρώσει, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα