blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό αρνάκι (μπούτι ή σπάλα)
  • 1 κιλό καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κεφαλάκι σκόρδο με την φλούδα του
  • αλάτι
  • μια χούφτα σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
  • 2 ποτήρια λάδι

 

Εκτέλεση

  1. Το φαγητό αυτό γίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Αρχικά βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το κρέας. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα ζουμάκια που θα βγάλει και να τσιγαριστεί
  2. Έπειτα ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα τριμμένα ή κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, τα αφήνουμε να μαραθούν και ανακατεύουμε
  4. Ρίχνουμε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας αρκετά. Αφήνουμε να πάρει βράση και βάζουμε λίγο λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και τις σταφίδες και αφήνουμε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει
  5. Αφού μαλακώσει το κρέας, βγάζουμε το σκόρδο και το βάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το ρύζι από πάνω χωρίς όμως να ανακατέψουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι, ρίχνουμε επιπλέον αλάτι (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), ανακατεύουμε ελάχιστα μόνο το ρύζι για να πάει το αλάτι παντού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να γίνει μέχρι να απορροφηθεί το νεράκι
  6. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθεί το ρύζι με τα καρότα και το κρέας και βάζουμε και το σκορδάκι που βρασμένο τρώγεται και είναι υπέροχο
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά

  • 2-3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι (από ζώο έως 10 κιλά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι

 

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας
  2. Αλείφουμε με λάδι μια βαριά μαντεμένια γάστρα
  3. Την προθερμαίνουμε στον φούρνο
  4. Μετά από 10’ αφού έχει κάψει, τη βγάζουμε και τοποθετούμε το κρέας χωρίς να προσθέσουμε οποιοδήποτε υγρό 
  5. Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 220-230°C. Μετά από 1,5 ώρα, γυρίζουμε το κρέας και το ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου, χωρίς ν’ ανοίγουμε άσκοπα τον φούρνο και τη γάστρα. Σε περίπτωση που το κρέας κολλήσει μην ανησυχείτε, γιατί σημαίνει ότι έχει ψηθεί καλά και ότι έχουν φύγει τα περιττά λίπη. Αν στο τέλος η κρούστα δεν είναι τόσο τραγανή, ψήστε για 10’ ακόμη με ξεσκέπαστη τη γάστρα 
  6. Συνοδέψτε με πουρέ πατάτας και λαχανικά

 

 

29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  •   5 λουκάνικα χωριάτικα
  •   3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •   8-10 πιπεριές κατσίκια
  •   1 κουτί κονκασέ
  •   1 ντομάτα
  •   2 κ.σ. πελτέ
  •   1 κουταλιά ζάχαρη
  •   1 καφτερή πιπερίτσα
  •   αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια με το λουκάνικο και στη συνέχεια τις πιπεριές
  2. Χτυπάμε το κονκασέ με τη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη στο μπλέντερ
  3. Σβήνουμε το λουκάνικο με την σάλτσα και ρίχνουμε την πιπερίτσα ολόκληρη
  4. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία π.χ. στο 3 (όχι σε χύτρα) για περίπου 30’, ώστε να δέσει η σάλτσα και οι γεύσεις
  5. Τέλος, αφαιρούμε την κόκκινη πιπερίτσα και σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές