blank space
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  •   1/3 φλ.τσ. αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα
  •   2-2,5 κιλά αρνί μπούτι
  •   2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  •   2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
  •   1 πρέζα σαφράν
  •   αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •   1+1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
  •   1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  •   1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
  •   μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  •   1 φλ.τσ. βερίκοκα ξερά
  •   1 φλ.τσ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  •   1 κ.σ. μέλι

 

Εκτέλεση

  •   Σε ρηχό τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (7' περίπου σε χαμηλή φωτιά) και τα βγάζουμε σ’ ένα πιάτο να κρυώσουν
  •   Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και αφαιρούμε το πολύ λίπος. Φυλάμε τα κόκαλα. Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και σοτάρουμε σε 1 κ.σ. λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (2 τηγανιές), για να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητό και βάζουμε τα κόκαλα να σοταριστούν για 10'-15' (προαιρετικά). Έπειτα τα βγάζουμε στο πιάτο με το κρέας
  •   Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 κ.σ. λάδι
  •   Προσθέτουμε το κρέας και τα κόκαλα με τους χυμούς που έχουν βγάλει στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σαφράν, αλάτι, πιπέρι και το κρασί
  •   Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πότε - πότε μέχρι να μαλακώσει το κρέας
  •   Με τσιμπίδα βγάζουμε τα κόκαλα και το κρέας. Στη συνέχεια βγάζουμε από τα κόκαλα όσο κρέας έχει μείνει και τα πετάμε
  •   Βράζουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα ξερά βερίκοκα και τα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 10' περίπου ανακατεύοντας 1-2 φορές
  •   Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε
  •   Προσθέτουμε το κρέας και βράζουμε για 5'

·  Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και συνοδεύουμε με κους-κους ή πολέντα

29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 ολόκληρο ή μισό στήθος αρνιού (ό,τι προτιμάει ο καθένας)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 1 μεγάλη χούφτα κιμά
  • ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)
  • βούτυρο φρέσκο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • άνηθο (ξερό ή φρέσκο)

 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά το αρνάκι, τη συκωταριά και την ψιλοκόβουμε
  • Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά, τη σοτάρουμε λίγο μαζί με το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά αλάτι, πιπέρι και άνηθο
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρυζάκι (αφού το έχουμε πλύνει καλά) και συμπληρώνουμε μια μεγάλη φλιτζάνα νερό
  • Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει
  • Αλείφουμε το αρνί μέσα και έξω με φρέσκο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά
  • Γεμίζουμε το αρνί και το ράβουμε για να μη χυθεί η γέμιση
  • Ψήνουμε κατά προτίμηση σε γάστρα για 2-2,5 ώρες στους 180°C.
29th Ιανουάριος 2015
TzimasMeat.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. αρνάκι από μπούτι κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 700 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 175 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.σ. ξερό
  • 25 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 25 γρ. αμύγδαλα φιλέ

 

Εκτελέση

  • Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το αρνάκι και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3’ - 4’, μέχρι να ροδίσει καλά
  • Αφαιρέστε το κρέας, μειώστε τη θερμοκρασία, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 5’ μέχρι να μαλακώσουν
  • Δυναμώστε πάλι τη φωτιά, βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι και ανακατέψτε. Προσθέστε τότε το ζωμό κοτόπουλου, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, την κανέλα και αλατοπιπερώστε
  • Αφήστε το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε να ψηθεί για 1 ώρα
  • Προσθέστε τότε τα βερίκοκα κομμένα στα δύο, τον μισό δυόσμο και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα 30’, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει
  • Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε
  • Σερβίρετε στα πιάτα πασπαλίζοντας με φιλέ αμύγδαλου και λίγο δυόσμο